När du är kandidat i en rekrytering händer det inte sällan att konsulten vill att du ska göra ett psykologisk test. Du kanske undrar varför?
Det man vill med testningen är att få mer information om hur du matchar viktiga krav i kravprofilen. Testningen används alltså som en kompletterande informationskälla. Intervjuer och referenstagning är alltid de viktiga delarna, men dessa kan ibland kompletteras med tester för att hjälpa den som ska rekrytera att få en helhetsbild.
Testningen görs i slutfasen när det är 1-3 kandidater kvar i processen. Vanligtvis får du information om att tester ingår redan vid de första kontakterna.
Vad vill man veta som inte kommer fram i intervjun?
Intervjun ger en idé om din person, men ”pusslet” kan behöva fyllas på. Det är här testerna kan komma in.
Det är alltid kravprofilen som styr upplägget av testningen. De krav som ställts upp i kravprofilen är nyckelkompetenser som den som rekryterar vill att en ny befattningshavare har med sig. Det är detta som testerna kan hjälpa till att göra en prognos över.
Ett test kan handla om hur du hanterar relationer, hur du väljer att lösa problem och hur du känner inför olika situationer. Detta får man en uppfattning om genom ett så kallat personlighetsformulär där du själv får skatta hur du prioriterar att agera i olika sammanhang.
Personlighetsformuläret kompletteras inte sällan med någon form av färdighetstest, även kallat begåvningstest. Detta ger en bild av din begåvning utifrån olika perspektiv, tex. verbal, numerisk och/eller induktiv.
Ibland finns det också med ett ledarstilstest som indikerar vilken stil du har som ledare eller något annat mer på funktionen inriktat test.
Det vanligaste idag är att du gör testerna digitalt på din egen dator via en länk som skickas till dig. Den som testar dig är psykolog eller en erfaren personbedömare.
Får jag se resultatet?
Självklart får du en återkoppling på testningen. Själva testprotokollen lämnas inte ut, varken till dig eller till uppdragsgivare, men konsulten och du har alltid en gemensam diskussion kring vad som framkommit och du får kommentera resultatet innan avrapportering sker till uppdragsgivare.
Som konsult auktoriserad av Executive Search Konsulters förening följer vi deras riktlinjer för tester vid rekrytering, se länk nedan. Där kan du läsa mer om hur vi ser på användning av tester.
ESKs riktlinjer för användning av tester vid rekrytering.