Att skriva cv
Att skriva en cv kan vara svårt. Det finns många sätt att disponera texten och det kan vara besvärligt att prioritera vad man ska skriva och inte skriva. Ofta blir det för mycket text och det kan resultera i att mottagaren missar det som är viktigast att veta om dig.
Mitt första grundläggande tips är att du poängterar de erfarenhet/kunskaper du har som starkast matchar de krav som ställs i befattningen som du är intresserad av.
Mitt andra tips är att du försöker sätta dig in i hur den personen tänker som ska läsa din cv.
Här kommer några ytterligare förslag som kan hjälpa dig. Dessa är applicerbara i tillämpliga delar även för en Linkedin-profil.
- CV:n bör inte vara på mer än en sida.
- Skriv dina kontaktuppgifter tydligt överst.
- Vill du göra en sammanfattning som kort säger vem du är så gör det härefter i en inledande mening. T ex. ”Förändringsorienterad chef inom kulturinstitution med 50 anställda”, ”Akademisk ledare med erfarenhet av chefskap i forskningstung institution”. ”Erfaren myndighetschef inom statsförvaltningen” etc.
- Skriv tydliga rubriker.
- Skriv ner dina anställningar/uppdrag/roll i omvänd kronologisk ordning. Börja alltså med den nuvarande eller den senaste:
-
- Ange arbetsgivare, roll och tidsperiod (årtal räcker, du behöver ange exakta datum)
- Under respektive anställning – ange hur ditt ansvar har sett ut, t ex:
- vilken organisatorisk del
- hur många anställda
- hur stor budget
- vilken marknad
- vilket geografiskt område
- beskriv det du har uträttat som varit mest utmärkande under din tid i respektive roll. Det räcker att du gör detta under de 2-3 senaste anställningarna/uppdragen.
- Härefter anger du utbildning, kurser och eventuella andra vetenskapliga/akademiska meriter.
- Eventuella förtroendeuppdrag, styrelseuppdrag etc kommer härefter.
- Har du publicerat artiklar, böcker, rapporter så anger du dessa här. För akademiska ledare kan denna lista bli väldigt lång varför jag rekommenderar att man i så fall skriver ner dem i ett speciellt dokument som bifogas vid behov.
- Vill du skriva något om dig privat, tex familj och intressen så gör du det i en avslutande punkt.